Voor de doorzetters: DIY microklimaat in dame jeanne

Ik heb al een aantal DIY-projecten achter de rug, maar deze was – zelfs met ruime voorsprong – de meest moeilijke. Ik zou ook alleen maar aan dit DIY microklimaat beginnen wanneer je 1) heel gemotiveerd bent, 2) een volledige dag vrij bent en 3) je hoofd graag helemaal leegmaakt door véél te prutsen. Een gewaarschuwd man is er twee waard. Maar langs de andere kant, het resultaat mag dan ook echt gezien worden en dat geeft veel voldoening (achteraf ;)). 

Bovendien is het de eerste keer voornamelijk veel prutswerk. Wanneer je er daarna nog een dame jeanne zou vullen, gaat het al een heel stuk makkelijker!

Wat heb je nodig?

Voor het microklimaat:

 • grote dame jeanne (bij voorkeur met transparant glas voor het mooiste resultaat)
 • hele kleine, maar sterke plantjes 
 • mos
 • potgrond
 • stenen (die door de opening kunnen)

Voor de tools: 

 • trechter 
 • kladpapier
 • vier bamboestokken
 • sterke plakband
 • twee koffielepels 
 • een vork 
 • een kurk

Hoe ga je te werk?

Start met het maken van je tools. Ik heb deze stap proberen over te slaan, maar ik heb me dit achteraf serieus beklaagd; het is echt essentieel. Om tijd te winnen, kan je deze gereedschappen ook kopen in een aantal plantenzaken. 

 1. Rol de kladpapieren op tot een buis die zo diep mogelijk tot in de dame jeanne komt.
 2. Plak je vork met stevige plakband aan één bamboestok 
 3. Plak je twee koffielepeltjes ook telkens met stevige plakband aan een bamboestok
 4. Plak je kurk met plakband aan één bamboestok 

Ziezo, het gereedschap is klaar. Dan kan je met het echte werk beginnen: 

 1. Maak de dame jeanne goed schoon (achteraf wordt dit immers héél moeilijk); 
 2. Plaats de papieren buis zo diep mogelijk in de buis, en zet er de trechter in. Doe de stenen hierdoor heen. Het is belangrijk om te beginnen met een laagje stenen, zodat de wortels van je plantjes later niet in het water blijven staan. 
 3. Wanneer een laagje stenen gelegd is, maak je nu op dezelfde manier een laag potgrond. Deze laag zou minimum zo’n 8cm moeten zijn. 
 4. Maak de potgrond ‘glad’ met je vork aan een bamboestok, en graaf onmiddellijk al één kuiltje voor het eerste plantje. 
 5. Neem vervolgens een plantje uit de kweekpot en schud zoveel mogelijk zand van de wortels. Neem het plantje tussen je twee koffielepels, en plaats het in de potgrond. 
 6. Met je kurk kan je nu het kuiltje terug dichtmaken en het zand er rond aanduwen. 
 7. Nu kan je de andere plantjes op dezelfde manier ‘planten’ in je dame jeanne. Dus een kuiltje maken met je vork, plantje er in leggen met je lepels, en het zand aanduwen met je kurk. 
 8. Op het einde kan je de overblijvende plaatsen opvullen met mos. Dit doe je door het mos in kleine stukjes te breken, en met je vork op zijn plaats te leggen. Eventueel kan je deze stukjes mos ook aandrukken met je kurk.
 9. Je microklimaat is klaar! 

TIP: Om een zelfonderhoudend gesloten microklimaat te creëren, kan je deze dame jeanne eventueel ook afsluiten met een kurkenstop of bijvoorbeeld een fitting met een lamp in. Extra fancy! 

Heb je ook zo’n microklimaat gemaakt? Laat het me weten, of tag me in jouw foto op Instagram, want ik zou supergraag jouw resultaat zien!

Courage, en veel prutsplezier! 😉 

Liefs